K A W A N ♥



bukan senang nak cari kawan yang baik . 
bukan senang juga nak jadik kawan yang baik .

  1. kawan yang baik tak penah ngumpat di belakang kawan baik
  2. kawan yang baik tak penah cemburu dengan kejayaan kawan baiknya untuk mencapai kejayaan .
  3. kawan yang baik tak penah mempengaruhi kawan baiknya untuk membuat perkara yang buruk dan sia sia .
  4. kawan yang baik adalah orang yang salu menasihati kawan baiknya untuk berbuat kebaikan . 
  5. kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari biler sedih atau gembira .
  6. kawan yang baik menjadik tempat kiter meluahkan perasaan yang tak dapat di luahkan kepada kawan biasa .
  7. kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada disisinya .
  8. kawan yang baik tak pernah melarang kawan baiknya untuk berkawan dengan kawan yang baik .
  9. kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baiknya mempunyai ramai kawan baik , kerana kawan yang baik yahu apa yang paling baik untuk kawan baiknya .
  10. kawan yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagian kawan baiknya di dunia dan di akhirat di dalam doanya .
  11. Kita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah seorang yang sempurna .
  12. Kita adalah kawan yang baik jika kita menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita .
  13. Kita bukanlah kawan yang baik jika kiter tidak menghargai kawan baik kita , kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baiknya .
  14. Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yang baik kepada kawan baik kita , kerana kawan yang baik akan selalu menyampaikan perkara yang baik kepada kawan baik nya .
  15. Dan kalau kita nak dapat kawan yang baik , kita mesti lebih dahulu menjadik seorang kawan yang baik!! kepada kawan baik kita .


Dan semoga kita sume menjadik kawan baik yang baik !!!!!
Amin Yarabbil Alamin :)


Yang ke - 400 , Terima Kasih


Camats malam chumels2 n kacaks sekalian alam . ngeh3 . wahhh hepi ko yerp buley gelak ngeh3 bagai . 

tadi dok usha2 belog aku niey dah #399 followers . kerhkerhkerh . punye laa nak genapkan followers niey sanggup main ugut2 ngan membe aku sorang niey . kikiki . cian die tak pasai2 jadik mangsa ugutan aku malam niey . dialog aku . 

"baik ko follow belog aku cepat! kalau tak aku tanak follow belog ko tuh! kah3 . kawan aku tadi dah terkucil2 takot biler tengok aku kuar kan bijik mata aku yang tak bape nak besaq niey . huahuahua . naseb ko laa wey . dapat membe cenggini . main ugut2 pulaks! hado den kesahhh! >.<

taraaaaaaaaa niey kan buktinya . 


hahhhh . cweet kan chumels2 aku n kacaks aku sekalian! 


Mimie thnx follow belog aku! huahuahua . cian ko kena paksa ngan aku kann ?  jangan marah yer ! ngeh3 

oke2 niey link blog followers chumels yang ker #400 
korang follow ler belog die jugak yerp . 



THANKS !!! KACAKS N CHUMELS 
to be my followers #400 !!! 



Sekian .



Sedih pun ade , gumbira pun hado!


haii korangs! jumpe lagik kiter yerp . "sedih pon ade , gumbira pon hado"!! agak2 napee tajuk berbunyik sebegitu rupa ? ok ok nak cite kat korang latihan industri aku niey dah nak tamat tempoh wey . tak buley nak top up dah ker ? hukhuk . gilak kau! hurmmm kalau boleh top up mesty dah ramai wat cenggitu kann . tapi apekan daya kita tak buley nak melawan takdir . ape keheinyer lain benor bunyi nyer . jauh terpesong dowh! setiap pertemuan pasti ade perpisahan kann . so aku redho ngan perpisahan ini (dalam hati tak sabor nak barambus dari sini) kihkihkih :P 


Part yang paling tragis nyer biler terpaksa berpisah ngan kawan2 yang satu kepala batu niey . adoyy . I cannot live without you all in my sight ( cisss! ckap omputih kunun padahal translate google jer pon! ) huahuahua . serius beb! suatu masa nanti aku akan merindui korang juga! ( mesti korang pun rindu aku jugak kann ) pasan lebih aku kann ! huk3 . rindu nak mencekik sesame ^_~ , rindu nak mengumpat sesame ^_* , rindu nak berjimba sesame -_-" , rindu nak cuci tandas sesame :P . kuangkuang . aku praktikal jadik cleaner wey . jauh dari bidang der! nak wat cane kan . itu jerk bidang tugas yang ade kosong wat mase skang niey . pe laa yang aku merepek niey hahh ? (mesti korang nak lempang aku lelaju kann?


tapi aku praktikal sini F.O.C taw korang . untung besaq laa big bos niey . nak guna kudrat kiter tapi taik idung masin larr .ishh3 aku tak rasa taw . agak jerk!  hukkkktuiihh betoi arr . kahkahkah . bagi laa saploh hengget sehari pon aku amek taw! lepas laa isi minyak keta aku! jangan mimpi laa saploh hengget pon! celah gigi pon belum tentu ko , kuangkuang . aku tak kutuq big bos yerp , cam aku salu cakap niey laa kenyataan yang aku cuba tonjolkan , kerhkerhkerh . 


Part yang gumbira nyer pas niey aku tak payah bangun pagi! mandi pagi! makan pagi! bangun tidoq teruih makan tengah hari , agak2 korangs kui bape aku bangun tu ? hak3 . hahh yelaa sangat tak payah bagun pagi . pas niey dah last sem jangan dok wat kacau amy! huwaaaaa . kena bangun awal jugaks ker?? tamo! tamo! (gediks japs) kikikiki . tinggal 6 bulan jerk lagik . pengorbanan tuh penting! semangat tu perlu ade .cam ner mula2 daftar masuk study! cam tuh laa semangatnyer yeahhh! (pujuk hati niey!!) :( 


tadaaaaaaa niey laa tempat aku praktikal . hiks -_-'' 

para2 tutor i.t yang hebakkk2 sedang tekun kikikiki ^_~

kosong jerk . meh jemput study sini :D

minggu kemerdekaan . big bos minta kteorang kibarkan jalur gemilang! :)



henrty niey hanyalah gurauan semata2 . tiada kena mengena antara yang hidup atau pun yang mati! . 


Sumpah giler aku akan rindu kan korangs! 
terima kasih Norayu , Melisa , Shafeena , dan Noor Fazilah



SEGMEN | Lyssa Faizureen Ajak Kenali Blogger.Jom Serbu!!




korang nampak tak  header pinks chumels kat atas niey . hoho . aku join segmen cik Lyssa chumels niey . k2 kalau korang nak tengok dengan lebih lanjut KLIK LINK CNI . Cepat!!!!!


Okay2 let's checked out My Personal :

1st skalik nama aku Nur Aimi Farhana . panggil amy sudah citas citas aku nak jadik Penyanyi! . huwaaa kelas kau maria!! dalam mimpi laa ko amy .aku ade 3 orang adik beradik . and aku yang 1st skalik . hoho! and I was the only one daughter in the family .Ok ok . I'am from Ipoh . yesss Ipoh , Tambun . korang tahu ? datang sini yerp . boleh berjimba sesamer ^_^.


Okay kenapa aku buat blog :

Hahhhh . soklan cepu gangsa betoi kann ? kenapa aku wat blog ? pertama2 nya sekalik Satisfaction larr . Puas sanad2 . why puas ? puas dapat cantikkan blog aku! dapat kenal followers2 chumels n kacak sekalian alam . dan dapat kongsi kisah suka! duka! cinta! kasih! sayang! dll . memacam laa . ikut mood jugak . resepi pon ade jugak taw! kikiki .


Siapa Orang Yang Telah Menarik Anda Untuk Ceburkan Diri Dalam Dunia Blog ??

My 1st expression thanks so so much kepada Puan Shuhaida Borhan pensyarah aku masa kat Kolej Komuniti Gerik dulu yang mengajar aku subjek Pengkalan Data or Data Base . Dia niey laa yang memperkenal kan aku tentang dunia blog niey . Terima Kasih bebanyak yerp puan . kikiki . 

Okay . tuuu jelaa . tamo arr lebey2 . over plak kangs! 

Kegagalan tidak bererti akan gagal selama-lamanya,
Jadikanlah kegagalan itu untuk mendapat kejayan..
GOOD LUCK!!


Sekian ler .


Ok Bai .



Menilai Rahsia Ciuman



camats pagik chumels dan kacaks sekalian . hehehe . di pagi yang indah ini aku nak kongsi ngan korang cam ner nuk menilai or rahsia ciuman . kikiki . kiter kongsi2 laa yerp . kalau korang pon ade cara korang tersendirik kiter kongsi2 yerp ? keyh2 let's go kita bercerita tentang sesuatu yang romantis lebih2 lagi yang dah berumahtangga . Jomm!! bagi yang belum kawen lagik . ketahuilah kawen memang best! hihihi . aku tak cakap yerk! orang lain yang cakap nohh ! 


Hehehe tapi nak kahwin tu , pilihlah jalan yang baik , yang mudah , dan paling penting diberkati Allah . 

Hahhhh . para para suami sekalian yang suka sangat cium isteri , hati-hati . Ciuman nie memberi tanda kepada seseorang tentang tingkah lakunya . Bagi para isteri pulak , ketahuilah suami anda dengan ciumannya . Selamat menilai sendiri! kikikii :)


  • Suka cium dahi isteri – suami yang romantis.
  • Suka cium pipi isteri – suami yang penyayang.
  • Suka cium mulut isteri – suami yang gelojoh.
  • Suka cium tengkuk isteri – suami yang mata keranjang.
  • Suka cium telinga isteri – suami yang sensitif.
  • Suka cium leher isteri – suami yang penyabar.
  • Suka cium buah dada isteri – suami yang suka bermanja.
  • Suka cium tangan isteri – suami yang hipokrit.
  • Suka cium ketiak isteri – suami yang menerima isterinya

Seadanya :

  • Suka cium kemaluan isteri – suami yang pemalu.
  • Suka cium punggung isteri – suami yang suka bergurau.
  • Suka cium kaki isteri – suami yang terlalu menghormat isteri.
  • Tidak suka cium mana-mana bahagian badan isteri – suami yang mementingkan diri.
  • Suka cium seluruh bahagian badan isteri – suami yang baru balik dari outstation. 

Kuang kuang kuang . mengerti dak skang niey ? hihihi


Ok bai bai . Larikss duluuuuuuuu .







Pulut Tekan


korang penah dengar tak PULUT TEKAN ?? aku 1st time niey , tadi dok mengoogle resepi tibe kuo pulak resepi niey . nampak nice sangat . simple jer wey tak susah mane pon aku ase . adik aku yang darjah satu tuh cakap ahhh kacang jerk . petik jari pon boley ! tengkorak ko petik jari pon bole . cuba ko petik aku nak tengok ! hahaha . penat nyer lawan cakap ngn ko dik ! buang air liur aku jerk . ko tetap nak menang kann . cian ko tecik aku bagik jelaa ko menang ! kikikikiki . hari hari cuti kunun nak rehat laa . datang anak2 lanun menyepahkan mahligai mak aku niey . kikiki . stalker betoi dorang niey . kalau bab2 nyepah kan mahligai mak aku yang cam kapal nak karam niey bagi laa kat dorang yerp! hihihi . terima kasih kazen2 seperjuangan yang chumel2 . aku pun ape lagik mule laa mencarik resepi yang menariks nak kasik dorang niey mencekik .

Pulut tekan niey resepi aku yang kedua laa . sebelum niey aku wat RESEPI INI  . bukan ape aku tertariks arr dengan warna yang blue2 tuh  . n resepi die yang simple gilak niey . but korang try laa . kikiki . aku tak try pon lagik . kiter same2 cuba yerp ??  let's me teach korang okay . ape yang perlu n ape yang tak perlu . huk3 . ehemmm3 . 

1st skalik ingredients dier :
  • 500 gram beras pulut 
  • 5 kuntum bunga talang 
  • Sedikit kapur
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 cawan santan

How to make PULUT TEKAN :
  • Rendam pulut bersama bunga talang , garam dan kapur selama 2 jam .
  • Letak dalam loyang bersama santan dan gula .
  • Apabila masak hidang bersama kaya .

kat bawah niey aku de share upe maner laa PULUT TEKAN niey kann .  

yang tengah2 tu kaya! 

Mesti korang tertanya2 kann ? bunga talang sejenis apekah itu . aku pon search kat google tadi . bunga niey jerk yang aku jumpa , betoi ker pon ? aku pun ragu2 jugak . kikiki . tak beracun kah bunga niey ? korang tahuuu takk ? kalau tahu share laa yer!! nuk tahu sangat2 .


Ok . selamat mencuba . nanti dah cuba gtaw yerp . tak pun hantar sikit kat Ipoh . heehe .


Ok . Bai 


Camat Malemss! 






Rindu bangat ♥


Rindu sangat ini places! T____T
Rindu nuk tangkap gambo cam niey! huwaaa! dah tak buley :'(

Rindu nuk masuk sini! hurmmm . ^_~







Masih lagik aku terasa ♥



Don't trust too much!
Don't hope too much!
and Don't love too much!
Because that TOO MUCH 
can hurt u SO MUCH !!




Babak babak cinta ♥



Zero!! z e r o !

Bersihkan jiwa , bersihkan hati , tenangkan jiwa seketika . tarik nafas panjang2 dengan seberapa pantas yang boleh dengan menggunakan tenaga siput babi yang ada . aku menghela kan nafas yang ada unsur2 berbaur sambal tumis petai yang mak aku masak tengah hari tadi . pergghh lega gilak!


berfikir sejenak secara positif . Amy ingat! apa apa pun kamu kena senantiasa berfikiran positif! Allah tuh maha Adil . kita tak boleh seluas2nya . sebulat2nya nak menyalahkan takdir dengan apa yang sudah pun berlaku! korang tengok aku cuba pujuk diri aku . 


kini berteman sepi lalala . huh! sedih dowh . but now aku harus bangkit dan buang segala kedukaan dan kesepian . ciss! konon laa amy kalau ko dapat buang . but aku try laa . tapi serius tak boleh secara mendadak . huwaaaaa . ase nak makan manyak2 . ase nak melantak BURGER KING! MCD! KFC! TUTTI FRUTTI! jomm de sape nuk belanja tak ? hehehe . aku nak cuba lupa benda2 niey sume . aku cuba! aku cuba! dan teros mencoba! 


Aku tak bersalah wey! nape aku di hukum sampai cam niey ?? tapi aku biar semuanya berakhir disini . I have no intention to hurt yourself that is not possible to understand the true meaning of honesty in love . 



Ya Allah kau buanglah dia dari ingatan aku . Aminn .






Goodbye kamu !!



Goodbye kamu !! 


This is dedicated to the someone i had crash his heart into pieces . that i won't forgive what i've done to him and i never stop loving him .

Is it over ? I'm 99% sure that you don't love me . but 1% is enough for me to hold on .

If not forever , stay with me for the longest time that you can just , because my eyes don't tears, doesnt mean that's nothing wrong .



My friends once asked if he love me , i just close my eyes and say , "wishes do come true!" . If it's not him , it will never be him , no metter how much i love him . but , if he really care for me , then he will come back no matter how i set him free .


It's sad to think that he will never be mine . but , it's sadder to realize that i know it all from the start .



What am i supposed to do ??? just when i thought i was going to get him back , he went away from me again . If it's over , give me that last chance to say goodbye . but don't think i don't care at all because that goodbye is my simple way of saying :



I L O V E U , but , i have to sacrifice ,, GOODBYE kamu ...



I ♥ you so much !



Bukan lautan jika tak pernah berombak . 
Bukan cinta jika hati tak pernah terluka . 
Bukan kekasih jika tak pernah rindu dan cemburu .

Dear , remember this ..
Life is like a wheel ..
Sometimes we are on top ..
Berdiri megah , kukuh ..
Di atas itu laa buat kita lupa asal usul kita ..
And sometimes , we are under ..
Terduduk jatuh ! kecewa !
Tak mampu nak keatas lagik ..
Dan bila kita di bawah itu buat kita sedar ..
Life is full of challenges but it deeply beautiful ..
Tak semestinya kita di bawah ! kita lemah !
And we are also not above , it is we mean everything ..
Under it is not our weakness , but we are brave and courageous .

Kalau korang pasan kanns ? aku hapdett entry sejak dua menjak niey sume sal cintas kanns ? aku dilamun cintas kah ? ouhhhh tidakkkk!! 

Harungi cabaran itu dengan senyuman kerana di hujungnya nanti akan muncul kebahagian .

p/s : Ganjaran kebahagian yang indah untuk mereka yang layak! Stand up for something , even if it means standing alone ..




D e a r C i n t a ♥




That special someone .
Everywhere I looked you were there .
I felt you here just yesterday when I closed my eyes .
Once I opened them again , you were okay .
Each moment that past felt longer than the one before .
Hopelessness , loss ,emptiness , nothing held any meaning .
Confusion was all that was left .
The fog lifted , I realized where you were .
This whole time you were there ,
you never left ,
you held me in your hands ..
For you are me .




♥  i l o v e y o u  ♥






p/s : rindu arwah teramat sangat :')


Alone !!



Kenapa laa aku rasa sunyi je sekarang ..
Rasa takde sape sape kat sekeliling aku ..
Rasa kosong ..
Zero !!! Nobody !!
Orang yang aku sayang pun takde dengan aku ...
Ishhh.. mungkin perasaan aku kot semua nih..
Aku terlalu fikir yang bukan bukan kot sampai rasa macam niey ..
Fuhhh ..mintak mintak laa jauh kan dari semua perasaan tu ..
Tapi aku nak tau kenapa aku rasa sunyi nihh!!
Tak pernah rasa macam nih ...ishhhhh






Jommm download muvie ! ♥



Camat petang korangs! 
hari niey amy nak share tutorial kat korangs yerp . hahhhh rajin sangat lahh aku kalau aku lerr yang wat sume tutorial niey . kawan aku sorang niey ajin benor dier dok wat tutorial cane nak download benda alah niey . biler die download muvie jerk! mesti die wat tutorial nyer laa . rajin kanns dia ? hehehe . ok ok now! jangan dok buang masa . korang klik jerk gambaq kat bawah niey n ikut ler step by step yang Cik Barbydol kiter dah wat niey! jangan tinggal step taw! kang tak jadik pulak . aku dah amalkan menDOWNLOAD muvie niey sejak dua menjak niey laa . dah lama betoi tapak kaki aku nie tak jengah panggung! ok laa korangss . Selamat menDOWNLOAD . hiksss ^_^






ok . sebenarnyer kat blog Cik Barbydol niey banyak agi taw tutor download muvie! korang selongkar2 laa belog dier yerk! jangan sepah2 kan pulak . dah selongkar uhh kemas balik . kang bising pulok Cik Barbydol kiter umah dier bersepah . Amy tanak tanggungjawab! .


Ok Sekian .






Ok . Bai korangs .





Sangat sukar hidup ini !




Kadang kadang , aku suker carik something . apa yang aku ada tapi orang lain tak ada . aku suker cam tuh , aku suker jadik lain dari yang lain , tipu laa erkk lau korangs pon tader macam tuh jugakk kann .

Jadik aku sama macam korangs n korangs sama macam aku . Jadik aku masih sama lagik dengan orang lain . dalam permainan niey , aku dah kalah . Tapi takpe , aku cuba carik , aku cuba carik dan aku masih lagik akan cuba mencarik , tak salah kanns ? Biler aku penat , aku berehat jap , dan aku mula memerhati sekeliling , lihat gelagat manusia , berlainan rupa , berlainan gaya .


Dan aku mula berfikir , melihat mereka , mencerminkan diri aku sendiri , aku sama saja . Kadang kadang , dalam sesuatu waktu , aku juga akan mempamerkan wajah wajah yang mereka pamerkan . 
Kita manusia tak banyak beza , kanns ? Kita persoal kan semua yang terjadi .Kenapa aku tak jadik cam dia ?? Kenapa aku tak dapat ini , tak dapat itu , huhhh! Kita mula rasa hidup ini tak adil , kita mula persalahkan Tuhan , tapi pernah kita fikir tentang mereka yang jatuh teruk daripada kita ? Pernah ? Kita manusia , kita hamba , kita akan sentiasa jadik hamba! badan ini hanya sementara , segala2nya hanyalah sementara , bukan?



Mungkin aku tak layak untuk mengatakan ini kerana aku sering terlupa , 
dan aku tahu korangs jugak sering terlupa .




Aku Merelakan Hati Ini ♥





Ya Tuhanku! 
seandai nyaa telah kau catat kan dia milik ku , tercipta untuk ku , dekatkan laa dia pada ku . satu kan laa hati nyaa dan hati ku . tiup kan laa kemesraan antara kami , agar kebahagiaan itu kekal abadi . dan Tuhan yang maha pengasih , seiring kan laa kami dalam melayari hidup ini ketepian yang sejahtera . tetapi tuhaku , seandai nyaa telah kau takdir kan dia bukan milik ku , bawalah dia jauh dari pandangan ku . dan pilihara laa diri ini daripada rasa kecewa . Tuhan ku yang maha mengerti , berikan laa aku kekuatan melontar bayang nyaa ke dada langit , hilang bersama senja nan merah dan gelap pekat awan , agar aku rasa bahagia walau tanpa diri nyaa . Dan tuhan ku yang tercinta , gantikan laa yang telah pergi , tumbuh kan laa yang telah patah , wujud kan laa kembali yang telah hilang, meskipun tiada serupa dengan diri nyaa . jika benar cinta itu sejati , maka bebaskanlah ia . jika benar cinta itu suci , ia akan datang dengan sendiri nyaa . Tetapi jika ia pergi dan tidak berkunjung lagi , maka anggaplah cinta itu memang tak wujud dari mula lagi . 

InsyaAllah .


Allah know's the best :) 
aminnnnnnnnnnnnnn




K , Bai 

 

Copyright 2015 © . Design by Aimy Farhana