Pulut Tekan


korang penah dengar tak PULUT TEKAN ?? aku 1st time niey , tadi dok mengoogle resepi tibe kuo pulak resepi niey . nampak nice sangat . simple jer wey tak susah mane pon aku ase . adik aku yang darjah satu tuh cakap ahhh kacang jerk . petik jari pon boley ! tengkorak ko petik jari pon bole . cuba ko petik aku nak tengok ! hahaha . penat nyer lawan cakap ngn ko dik ! buang air liur aku jerk . ko tetap nak menang kann . cian ko tecik aku bagik jelaa ko menang ! kikikikiki . hari hari cuti kunun nak rehat laa . datang anak2 lanun menyepahkan mahligai mak aku niey . kikiki . stalker betoi dorang niey . kalau bab2 nyepah kan mahligai mak aku yang cam kapal nak karam niey bagi laa kat dorang yerp! hihihi . terima kasih kazen2 seperjuangan yang chumel2 . aku pun ape lagik mule laa mencarik resepi yang menariks nak kasik dorang niey mencekik .

Pulut tekan niey resepi aku yang kedua laa . sebelum niey aku wat RESEPI INI  . bukan ape aku tertariks arr dengan warna yang blue2 tuh  . n resepi die yang simple gilak niey . but korang try laa . kikiki . aku tak try pon lagik . kiter same2 cuba yerp ??  let's me teach korang okay . ape yang perlu n ape yang tak perlu . huk3 . ehemmm3 . 

1st skalik ingredients dier :
  • 500 gram beras pulut 
  • 5 kuntum bunga talang 
  • Sedikit kapur
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 cawan santan

How to make PULUT TEKAN :
  • Rendam pulut bersama bunga talang , garam dan kapur selama 2 jam .
  • Letak dalam loyang bersama santan dan gula .
  • Apabila masak hidang bersama kaya .

kat bawah niey aku de share upe maner laa PULUT TEKAN niey kann .  

yang tengah2 tu kaya! 

Mesti korang tertanya2 kann ? bunga talang sejenis apekah itu . aku pon search kat google tadi . bunga niey jerk yang aku jumpa , betoi ker pon ? aku pun ragu2 jugak . kikiki . tak beracun kah bunga niey ? korang tahuuu takk ? kalau tahu share laa yer!! nuk tahu sangat2 .


Ok . selamat mencuba . nanti dah cuba gtaw yerp . tak pun hantar sikit kat Ipoh . heehe .


Ok . Bai 


Camat Malemss! 






6 nota cinta ♥:

Eyra. said...

Sy tunggu awak buat Pulut Tekan then pos kat Kuantan :P

nsyud91 said...

Oh kuih nih namanya Pulut Tekan , baru tauuu . Pena jek jumpa tp tktau ape namaaa -,- Thanks :)

Aimi Farhana said...

Eyra : wahhh . hehe! dekat sangat nak pos tuh! kikiki ^_^

Aimi Farhana said...

nsyud91 : hehehe . baru tahu erk! amy pon baru tahuu jugak . hehe ^_^

Farid bin Aspar said...

Uish... apa rasa pulut ni? Tak penah tengok pon...
Bunga ni macam bunga kekacang jer... hehe.. guna bunga ni buat pewarna ke?

Amy Farhana said...

@Farid bin Aspar : yerp2 . perwarna kot! eheh ^_~

 

Copyright 2015 © . Design by Aimy Farhana