Resepi Nasi Ayam MUDAH by Aimy Farhana


Bahan A (ini bahan untuk ayam)
5 ketul kepak ayam (aku suke kepak sebab tak banyak isi sangat)
1 sudu makan serbuk kunyit 
1 sudu makan lada hitam 
3 sudu makan kicap cap kipas udang 
1 sudu teh garam

Bahan B (untuk sambal kicap)

1 biji bawang putih
10 biji cili padi
1 sudu teh gula
1 sudu makan kicap cap kipas udang

Bahan C (untuk sos)

1 biji bawang putih 
4 biji cabai merah
2 sudu makan madu

Bahan D (untuk masak nasi ayam)

2 pot Beras
1 sudu teh mentega (aku prefer korang guna mentega 'Adela')
1 sudu teh garam 
1 paket perencah nasi ayam Mak Nyonya

Bahan E (Sup Ayam)

1 biji bawang merah (dihiris)
1 biji bawang putih (dihiris)
1 biji halia (dihiris)
1 batang serai
1 sudu teh garam
1 sup bunjut

Cara Membuatnya :

Untuk bahan A kebiasaanya aku akan perap ayam satu malam. Kicap, kunyit dan lada hitam akan serap kedalam ayam, but before perap ayam kalau rajin korang rebus laa ayam tu dulu ye. Tapi ingat! jangan rebus terlalu lama nanti hancur pulak tekstur ayam tu. Sudahnya tak nampak lansung macam ayam. Ayam tu nanti masa menggoreng pun janganlah goreng terlalu lama bagi mengelakkan nanti isi ayam jadi keras. Sebab dah rebus kan before goreng tadi, so janganlah risau confirm isi ayam tu dah masak. 

Okay untuk bahan B boleh guna dua cara, kalau rajin boleh tumbuk pakai lesung batu, tapi kalau malas korang blande sajo okay.. 


Bahan C ni memang kena blande. Sebab kalau pakai lesung batu jenuh jugak nak bagi cabai merah tu hancur. So blande saje lah. 


Untuk masak nasi ayam, sangat mudah kalau guna perencah Nasi Ayam Mak Nyonya. Sebab mudah just tambah mentega dan sedikit garam secukup rasa. Senangkan tak payah nak guna air rebusan ayam. Rasa nasi ayam ni macam nasi ayam dekat KFC tu tau, inshaAllah for sure akan suka. agak jela sukatan air dia ye, make sure tak terlalu lembik dan terlalu kurang air nanti nasi akan mentah.


Untuk Bahan E untuk masak sup macam biasalah tumis laa bawang merah, bawang putih, halia, serai, kemudian tumis sampai naik bau bawang pun dah garing  masukkan air, dan garam secukup rasa, kemudian masukkan daun bawang dan daun sup. So siaplah sup tu.


For sure bahan yang aku gunakan memang ade kat dapur kan. Sebab aku memang tak gunakan bahan yang complicated atau pun bahan yang susah nak cari, sebab aku nih kurang rajin jugak. hehehehe :p

nak memasak nih kita kena kreatif jugak. 

Selamat Mencuba!


 

Copyright 2015 © . Design by Aimy Farhana