Majlis Pernikahan Aimy&Azhar

Haii. Assalamualaikum. Hari berganti hari,masa berganti masa dalam pada dok hitung hari dan masa. Masanya pun sudah pun tiba. Persiapan perkahwinan sebenarnya agak kelam kabut jugak. Antara sebabnya aku ni ketandusan cuti, kekangngan kerja menyebabkan cuti tak dapat diluluskan, semua sedia maklum bila kita bekerja dalam persekitaran hospital memang susah cuti ni nak diluluskan, nak taknak every weekend aku cuba siapkan persiapan sekadar yang mampu. Entry kali ni nak kongsi sekitar majlis pernikahan aku. Majlis akad nikah dilakukan di rumah saje, memandangkan tok kadi tu nak datang rumah. Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya. Tak payah nak keluar bagai pegi surau or masjid. Rumah tempatku dibesarkan menjadi saksi Ijab dan Qabul berlangsung. 



Secara fizikalnya aku lemah sangat pagi nak nikah tu, alkisahnya sebab tak cukup tidur malam tu, sebabnya berinai nak tidur lasak sangat pun tak boleh karang inai tu terconteng muka dah jenuh muahahaha. Maka tidur malam ku menjadi tidak lena, bila mana kaki tangan semua berinai ni banyak jugak dugaan dia sebenarnya seluruh badan menjadi gatal meronta-ronta minta digaru. Rasa nak marah pun ada rasa nk ketawa pun ada, nak marah pun tak guna itulah kenangan manis perkahwinan kita, nak ketawa pun tak berdaya dah sebab lemah sangat dah time tu. End up malam tu aku tidur depan pelamin yang bertemankan nyamuk tahu tak? nyamuk buli pengantin! huwaaaaaa.. ;'( Nak tido dalam bilik semua bilik dah penuh dengan saudara mara, nak tidur dalam bilik pengantin mama tak bagi katanya comot habis cadar tu nanti penuh dengan inai kalau aku tidur dalam bilik. Ok fine mama fine. Alaahhhh mama cakap malam ni je tidur luar lepas nih boleh tidur dalam bilik puas-puas dah sambil peluk bantal peluk empuk *dush kena sebijik kat muka aku* sekali mama perli daaa..



Keesokan harinya, masanya telah tiba hari yang kunanti-nantikan selama ini telah muncul. Sesudah subuh aku dah bangun. Sebenarnya pukul 3 pagi tu aku dah bangun dah basuh segala mak nenek inai kat tangan and kaki aku, lepas tu dapat laa aku tidur beberapa jam dengan lena sekali, dapat lah cover sikit rasak nangtok tu. Jadinya bila aku bangun pagi tu aku freshh sikitlah takde la rasa terok sangat pening kepala disebabkan kurang tidur. Aku nasihatkan korang jangan jadi cam aku tau. Bila nak kahwin ni kita kena tidur yang secukupnya, memandangkan pada siang hari tu kena menggunakan tenaga senyum yang pada tahap maksima 200% tauu.. tenaga senyum okay? Letih tau senyum masa kenduri.. Pagi-pagi bangun biasalah kann blurr tak tahu nak buat apa padahal nikah pukul 10 pagi cam tu. Pukul 8 pagi aku still tak mandi, sampailah dah kena sergah kelam kabut kejar toilet, mak andam pun dah ready ngam2 dalam pukul 9.45 aku dah siap bersolek bagai bak puteri dikayangan. Tengok cermin, seraya berkata.." Akak!! cantiknya akak make up, saya tak pernah rasa saya cantik macam ni sebelum ni".. Akak yang make up aku tu gelak2 kecil je melayan keterujaan aku sebab aku cakap benda tu berulang kali hahaha.. 


Dari dalam bilik aku dah dengar keriuhan di luar bilik, berbisik dalam hati.."pihak pengantin laki dah sampai ke? tok kadi dah sampai ke? tok kadi sesat tak agak2 cari rumah aku? macam-macam persoalan bermain dikepala otak, jantung sudah mula berdegup dengan kencang umpama kuda ku lari gagah berani pantasnya, terasa dah bahangnya kome, masa tu suhu badan dah mula naik turun seram sejuk dah mula melanda diri ada nak terkucil pun ada tapi ku tahan jebat. Pintu diketuk aku diminta keluar dari bilik, jengjengjeng! keluar2 makkk aii ramainya orang, Allahuuu nerbes nak menikah ni bukan kepalang rasanya. Perasaan dah bercampur baur tengok muka mama tengok muka abah, tengok muka saudara mara, dah rasa nak meleleh dah aku ni. Bila tengok muka bakal suami (masa tu tak jadi suami lagi) pulak memang rasa nak jatuh dah airmata ni *hebat tak lakonan aku* hehehehe.. 




Masa tok kadi bagi tazkirah sedikit perihal perkahwinan masa tu yang ada dalam kepala otak cepat laa sikit habis, nebes ni tok. Sebelum lafaz akad tok tu test power dulu, testing 1,2,3 suami dengan muka pucatnya aku rasa darah dia mesti dah berhenti mengalir sekejap, dia tak tahu darah aku ni dari tadi lagi dah berhenti mengalir :P. Tok kadi dan suami berjabat tangan,fuhhhh.. dengan sekali lafaz sahaja, hebat bukan? Lepas saksi kata sah! sah! nafas aku bagaikan terhenti seketika, sejurus itu airmata aku mengalir tanpa paksaan dengan mencurah2, sebak tak terkata terus aku mendapatkan mama dan peluk mama dan abah yang selama ini membesarkan aku yang sekarang sudah menjadi hak milik orang lain, Allahuu. . Sekelip mata berubah kan? Dari seorang anak aku sekarang bergelar seorang isteri. Masa tu dah rasa lega dalam pada masa yang sama perasaan still lagi bercampur2. Tak tahu nak gembira ke nak sedih ke nak menangis ke. Alhamdulillah kami dah selamat disatukan.







Majlis Menyambut Menantu di Gerik,Perak Klik SINI
Majlis Perkahwinan Aimy&Azhar Klik SINI
Majlis Pertunangan Aimy&Azhar Klik SINI

Cause all of me Loves all of you. ♥


Thanks for reading this entry!

Majlis Menyambut Menantu di Gerik,Perak

Assalamualaikum. Pejam celik pejam celik hari ni genap dah 5 bulan jadi isteri kepada suami ku yang tercinta, iaitu Encik Mohd Azhar Bin Mohd Nazeri. Amboii bukan main lagik yea terkejut kawan-kawan yang tengok aku dok jiwang bukan main lagi dekat Instagram tu yea..hikhik :p Life after married perlu kesabaran yang tersangat tinggi. Mencabar sangat. Tercabar rasa diri ini . Okay berbalik kepada niat asal aku terlebih rajin update blog hari ni nak cerita dengan uolls kenduri kahwin aku sebelah pihak suami. Kesahnya kenduri sebelah suami dari segi pemilihan busana perkahwinan design pelamin, semuanya haku yang pilih. Orang lelaki dorang nih buta hati sikit nak pilih yang cantik-cantik, maka diserahnya segala kuasa mutlak memilih kepada aku. Konsepnya kena redha jelaa ape pun jua segala pilihan aku. hehehe..

Kenduri sebelah pihak lelaki selang seminggu selepas tarikh kenduri rumah aku, kena ade jarak sampai seminggu disebabkan banyak faktor. Jatuh pada tarikh 8 Jun 2014, Ahad. Aku ni terlampau eksaited dua hari before kenduri aku dah terpacak kat rumah family mentua. Kenduri sebelah suami buat secara gotong-royong best uolls baru terasa kenduri kendara. Tapi bila duk rumah family mentua asyik kena marah je sebab dorang tak bagi aku buat kerja. Menangis dalam hati masuk bilik terus tidur. hehehehe

Walaupun kenduri rumah sendiri dah berlalu pergi tapi tetap terasa kehangatannya. Aicehhh. Nah aku sajikan uolls dengan gambar-gambar kenduri sebelah pihak suami. Gambar ni adik ipar aku yang bermurah hati baik pekerti yang snap kan. Menggunakan camera dslr daku. Manakala gambar ini telah di olah oleh tangan yang terlebih baja ini dengan ohsem sekali. kuikuikui.

Waktu family aku nak balik rasa macam sebak sikitlah aku kena ikut suami dah sekarang, dah tak boleh nak ikut keluarga balik Ipoh. Maka ditinggalkan aku bersama keluarga baru. Tapi disebabkan aku nih lepas tamat persekolahan aku dah biasa jauh dari family so takde laa rasa kekok sangat. Tempat isteri kan disisi suami.

Ini adalah sebahagian rombongan pihak dari keluarga aku.















p/s : terima kasih sudi baca sampai abes :) 
kindly visit our FB page : Senyum Itu Indah
 

Copyright 2015 © . Design by Aimy Farhana